Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Απεργία 7ης Απρίλη


7 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!
(Συγκέντρωση στις 10.30 στον Αη Μηνά)

ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΛΑΪΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΕΕ, ΔΝΤ

Στην τελική ευθεία η συμφωνία κυβέρνησης - «θεσμών». Μέχρι τις 11 Απρίλη οι εκπρόσωποι των δανειστών και η κυβέρνηση θα καταλήξουν στις πολυτελείς αίθουσες του Χίλτον και στους διαδρόμους των υπουργείων τα νέα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα με ένα και μόνο στόχο: να βαθύνουν ακόμα περισσότερο τις αντιδραστικές τομές σε ασφάλιση-εργασία. Να αρπάξουν από τους ήδη καθημαγμένους εργαζόμενους έως και 5,5 δις για να καλύψουν το «δημοσιονομικό κενό».(Η κυβερνητική εκπρόσωπος "μοίρασε" και το βάρος ισόποσα λέγοντας ότι 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία, 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία).
Στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στα «κόκκινα δάνεια», στις ιδιωτικοποιήσεις, αυτά που φαίνεται ότι έχουν ήδη προσυμφωνηθεί είναι εφιαλτικά.
Η επεξεργασία για το «κλείδωμα» του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος συνεχίζεται. Επιβεβαιώνεται απ’ ότι φαίνεται ότι τα τελικά μέτρα θα είναι πολύ χειρότερα από αυτά που η κυβέρνηση έδωσε ως «πρόταση» στους θεσμούς. «Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν για να διασφαλιστεί η καταβολή των συντάξεων τα επόμενα χρόνια», λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Μόνο που αυτοί που καλούνται να πληρώσουν δεν είναι όσοι καταληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία ή το κεφάλαιο που απολαμβάνει προκλητικές φοροαπαλλαγές. Θα είναι για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι, νέοι και παλιοί, που θα δουν τις συντάξεις τους να μετατρέπονται στην κυριολεξία σε …προνοιακό επίδομα!
Ασφαλιστικό. Αυτά που δείχνουν να έχουν «κλειδώσει» είναι η μείωση του ποσού της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ (που είχε προσδιοριστεί αρχικώς) στα 350 ευρώ ή και χαμηλότερα για ασφάλιση 20 ετών. Σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης προ της 20ετίας (15-20 έτη ασφάλισης), το ποσό της εθνικής σύνταξης μπορεί να είναι χαμηλότερο από 300 ευρώ. Τα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης θα είναι ακόμα πιο κάτω από τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται από το αρχικό σχέδιο νόμου. Φαίνεται να κλειδώνει ποσοστό μικρότερο κι από το 0,8% για τα 15-25 χρόνια ασφάλισης. Συζητιούνται οριζόντιες μειώσεις 7% στις επικουρικές και μειώσεις από 20% - 30% στα εφάπαξ του Δημοσίου ενώ ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ. Όσο για την περίφημη «προσωπική διαφορά» μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018 θα εξαρτάται από το αν θα τηρείται το πρόγραμμα περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης με έλεγχο και επαναξιολόγηση το 2017...!
Φορολογικό μέτωπο= η ληστεία του αιώνα! Ό,τι δεν πρόλαβαν να αφανίσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ θα το μαζέψει η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βάζει στο στόχαστρο όσους μισθούς ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και μάλιστα μικτά! Εισοδήματα 10.000-20.000 ευρώ (π.χ. η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών) θα δουν αύξηση της φορολογίας μέσω της αύξησης του συντελεστή φορολόγησης κατά 22%. Το αφορολόγητο θα βρεθεί στα 9.100 από τα 9.550 που είναι σήμερα. Από την άλλη, το 1,8 δις των έμμεσων -βαθιά αντιλαϊκών- φόρων καταρρίπτει τα περί «θα πληρώσουν οι πλούσιοι».
Η δημόσια παιδεία πάει κατά …διαλόγου. Με επιστολές προς τους συλλόγους διδασκόντων και προσκλήσεις προς ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ο υπουργός Παιδείας προσπαθεί να δείξει πρόσωπο «επικοινωνίας» και «διαλόγου» με την εκπαιδευτική κοινότητα. Την ίδια στιγμή φέρνει «διεθνείς εμπειρογνώμονες» που έχουν σχέση με ιδιωτικές εταιρείες ή έχουν επιβάλλει νεοφιλελεύθερες πολιτικές (π.χ. η πρώην υπουργός παιδείας της Πορτογαλίας, χαϊδεμένο παιδί του ΟΟΣΑ, η πολιτική της οποίας πυροδότησε τις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στην Πορτογαλία τα τελευταία χρόνια).
Οι διορισμοί που «υπόσχεται» ο υπουργός Παιδείας σκοντάφτουν στη σκληρή πραγματικότητα του τρίτου μνημονίου που και ο ίδιος έχει ψηφίσει και στα αποτελέσματα της «αξιολόγησης. Η πιθανή προοπτική μηδενικών ή ελάχιστων διορισμών και φέτος και η έλλειψη πιστώσεων για προσλήψεις φέρνει πιο κοντά την υλοποίηση αντιδραστικών σχεδίων διαχείρισης του υπάρχοντος προσωπικού για την κάλυψη των κενών και την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών καθώς και στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Η εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που προσυπέγραψαν στο 3ο Μνημόνιο είναι «ήδη εδώ». Προετοιμάζεται αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης με ψαλίδισμα της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, με νέα αμφισβήτηση των πτυχίων (παιδαγωγική επάρκεια), με ισοπέδωση των ειδικοτήτων, με εμφάνιση νέων, ακόμα χειρότερων ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Παρά το γεγονός ότι πάνω από 40 Σύλλογοι ΠΕ και 35 ΕΛΜΕ, έχουν ήδη καταγγείλει τον προσχηματικό μνημονιακό «διάλογο», η πλειοψηφία των ΔΣ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ επιλέγουν τη συμμετοχή/συνενοχή σε αυτόν και επομένως τη συνευθύνη στα τελικά του αποτελέσματα.
Πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα αυτά γίνονται στον απόηχο της επαίσχυντης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, την οποία συνυπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ πριν λίγο καιρό αποδέχτηκε την παρουσία του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο. Παρουσία που εντείνει τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου, που βουλιάζουν στις λάσπες της Ειδομένης και στοιβάζονται στα κατ’ ευφημισμό «κέντρα φιλοξενίας», κηδεύτηκαν και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών (καταστρατηγούνται δικαιώματα κατοχυρωμένα εδώ και δεκαετίες από διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, υπάρχουν ασφυκτικοί περιορισμοί στο δικαίωμα του ασύλου, με όσους δεν υποβάλλουν αίτημα να θεωρούνται παράνομοι μετανάστες και να επιστρέφονται άρον-άρον στην Τουρκία που χαρακτηρίζεται «τρίτη ασφαλής χώρα»!) Στον απόηχο επίσης, της δολοφονικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, στην οποία η ΕΕ απαντά με περισσότερη καταστολή, αστυνομοκρατία και στρατοκρατία, δυναμώνουν οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται ότι τα παραπάνω δεν θα είναι εύκολο να περάσουν. Η απεργία στις 4 Φλεβάρη, οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, οι κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών, των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας της έδωσαν το μήνυμα ότι δεν έχει την κοινωνική ανοχή που φανταζόταν. Ότι η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν αντέχουν ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής τους. (Παρόλα αυτά δείχνουν αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, δημιουργώντας «αντίπαλο δέος» και μην επιτρέποντας στις ρατσιστικές, φασιστικές φωνές να ακούγονται δυνατά).
Το ίδιο συνειδητοποιεί και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Βλέποντας στις αρχές Φλεβάρη να ανοίγουν δρόμοι αντίστασης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σοβαρή ρήξη με τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ, αποφάσισε άρον – άρον να κλείσει οποιαδήποτε διαδικασία θα μπορούσε να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ΓΣΕΕ με ένα προκλητικό Συνέδριο διακοπών(!) στη Ρόδο, συνέχισε να βρίσκεται μακριά και απέναντι από τα εργατικά συμφέροντα, όπως και η ΑΔΕΔΥ απέχοντας ουσιαστικά δυο μήνες από οποιαδήποτε αγωνιστική δράση.
Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ με την ψήφο όλων των άλλων δυνάμεων, υλοποιώντας τον «αγωνιστικό» σχεδιασμό του ΠΑΜΕ, αρνήθηκε να υιοθετήσει ένα δυναμικό προσανατολισμό οργάνωσης των εργαζομένων (καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων, συλλαλητήριο στις αρχές Απρίλη που επιστρέφουν οι δανειστές, 48ωρη απεργία στις 6-7/4 και κλιμάκωσημε απεργία μάχης με παράλληλες δυναμικές ενέργειες) στην προοπτική αποτροπής της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται οι πλειοψηφίες των ΔΣ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ακολουθώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ.
Επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με τετελεσμένα… Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο σύστημα και στους εκπροσώπους του να επενδύουν στο φόβο, στην αίσθηση της παντοδυναμίας τους, στο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος… Επειδή τα Μνημόνια, η εξυπηρέτηση του Χρέους, η ΕΕ δεν είναι μονόδρομος...
Είναι ανάγκη τώρα, μέσα από τα σωματεία και τις συνελεύσεις μας, με τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις μας, με την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητά μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να δώσουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το μήνυμα ότι δεν μπορεί να παίζει άλλο με τις ζωές μας, ότι μπορούμε να κάνουμε το φόβο να αλλάξει στρατόπεδο. Είναι ανάγκη, να συγκροτηθεί ένα ευρύ κοινωνικοπολιτικό μέτωπο, ρήξης και ανατροπής  με την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές.
Συνεχίζουμε ανυποχώρητα στο δρόμο του παλλαϊκού ξεσηκωμού της 4ης Φλεβάρη!
Όλοι και Όλες, Πέμπτη 7 Απρίλη στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στη διαπραγμάτευση τρόικας – κυβέρνησης!
Καλούμε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους της Λευκάδας να προχωρήσουμε σε τοπικούς συντονισμούς και σε εκδήλωση αγωνιστικών πρωτοβουλιών.
Αποφασιστική απεργιακή κλιμάκωση για να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου