Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ψηφίσματα του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λευκάδας



I.

Πρόβα κυβερνητικού συνδικαλισμού ΣΥΝΕΚ/ΜΕΤΑ-ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ κυκλοφόρησε Δελτίο Τύπου που αναφερόταν στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Υπ. Παιδείας με το ΔΣ. Στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου που βγήκε από τις παρατάξεις ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ αντί να επικρίνουν τον Υπουργό και την κυβέρνηση που καταστρέφουν τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στρέφονται ενάντια σε συναδέλφους αδιόριστους εκπαιδευτικούς και στην κινητοποίησή τους. Τους καταγγέλλουμε, γιατί το κείμενο αυτό είναι δείγμα ολοφάνερου κυβερνητικού συνδικαλισμού και αποτελεί ντροπή για τον κλάδο.
Ο Υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία με το σκεπτικό ότι «δεν καλύπτονται ποτέ όλα». Υποστήριξε ότι μόνο αν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση θα γίνουν προσλήψεις του χρόνου… Όλα αυτά λίγο μετά τις δηλώσεις περί εθελοντισμού, αξιολόγησης και αύξησης ωραρίου.
Ο διάλογος που επικαλείται ο Υπουργός μοιάζει με πρόκληση σε γεύμα όπου το μενού είσαι εσύ ο ίδιος!
Για το προεδρείο του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ/ΔΑΚΕ) το ερώτημα έχει τεθεί και έχουν πάρει θέση: είναι με την πλευρά της κυβέρνησης και όχι των εργαζομένων.
Ευτυχώς, όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχουν πάντα οι εργαζόμενοι με τις Γενικές Συνελεύσεις τους και τους αγώνες τους!



II.


Πρόβα απαγόρευσης του συνδικαλισμού στους αναπληρωτές και όχι μόνο από το Υπουργείο Παιδείας;

Τέτοιο βήμα συνιστά ουσιαστικά η «χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας» στη συνάδελφο αναπληρώτρια, που είναι μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, με σαφή αναφορά ότι «ο ανωτέρω χρόνος απαλλαγής δε συνιστά χρόνο πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας» όπως ισχύει για όλους τους συναδέλφους με βάση την νομοθεσία για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Δηλαδή πρακτικά το Υπουργείο Παιδείας επιτρέπει τυπικά στη συνάδελφο να είναι μέλος του ΔΣ και να ασκεί τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα, προειδοποιώντας την σαφώς όμως, ότι δεν μετρά ο χρόνος αυτός ως εκπαιδευτική προϋπηρεσία και άρα κινδυνεύει το επόμενο σχολικό έτος να μην επαναπροσληφθεί ως αναπληρώτρια.
Η εξέλιξη αυτή που φέρει την υπογραφή του κ. Φίλη, συνιστά σαφή παραβίαση των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων κυρίως των ελαστικά εργαζόμενων συναδέλφων, ανοίγοντας το δρόμο για την συνέχεια. Εργαζόμενοι, που με την πολιτική μηδενικών διορισμών όλων των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, καλύπτουν πλέον το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών αναγκών στα σχολεία αλλά ουσιαστικά τους αρνούνται το δικαίωμα να εκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και κατά συνέπεια να οργανώνουν επί ίσοις όροις, μαζί με όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, την αγωνιστική τους διεκδίκηση.
Απαιτούμε από τον Υπουργό Παιδείας, να δοθεί η συνδικαλιστική άδεια στη συνάδελφο όπως και στα υπόλοιπα μέλη των ΔΣ των Ομοσπονδιών, που διατηρούν πλήρως τα εργασιακά και εκπαιδευτικά τους δικαιώματα, δηλ. χωρίς την απειλητική διάταξη της μη αναγνώρισης του χρόνου συνδικαλιστικής άδειας ως χρόνου πραγματικής προϋπηρεσίας.
Θεωρούμε ότι το ίδιο αίτημα πρέπει να απευθύνουν όλες οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου και η ΑΔΕΔΥ, περιφρουρώντας το δικαίωμα στο συνδικαλισμό όλων των εργαζόμενων ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η οργάνωση της πάλης των ελαστικά εργαζόμενων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βάρος για τη συνολική διεκδίκηση αξιοπρεπούς, μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου